Trainingen zijn een grote bijdrage aan uw gezondheid. Ze verbeteren de cardiovasculaire gezondheid en verhogen de kracht en het uithoudingsvermogen. En natuurlijk kent iedereen het gevoel van het verleggen van je eigen grenzen en beter worden na elke goede training. Maar er is iets dat je niet mag vergeten…
Train en slaap om je leven te veranderen
Vijfenzeventig procent van het algehele trainingssucces komt van de dingen die we buiten de sportschool doen: onze voeding, dagelijkse activiteitenniveaus en, het allerbelangrijkste, kwaliteitsslaap.
Welke invloed heeft slaap op de voortgang van uw trainingen? Welke voordelen levert het u op als u probeert om mager te worden of juist om spiermassa te winnen? En hoe stel je de juiste prioriteiten tussen slapen en sporten als je geen tijd hebt voor beide?
Blijf lezen om erachter te komen.
Hoe trainingen u helpen om beter te slapen en uw leven te veranderen
Er zijn verschillende manieren waarop sporten de kwaliteit van je slaap kan beïnvloeden.
Laten we erover praten.
Verhoogde duur van diepe slaap. Het is bewezen dat mensen die minimaal een half uur per dag bewegen over het algemeen dieper en langer slapen. Tegelijkertijd hoeft het geen sportschooltraining te zijn. Joggen, fietsen, yoga, touwtjespringen of zelfs een doorsnee blokje om is voldoende.
Circadiane ritmes worden gereset. Sporten heeft ook een grote invloed op je “biologische klok”. Intense activiteit in de ochtend verhoogt de lichaamstemperatuur en brengt enkele belangrijke processen in ons lichaam op gang. Het is bijvoorbeeld bewezen dat lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van het werk van het maagdarmkanaal en het ondersteunen van het immuunsysteem.
Vergeet nu de voordelen voor de hersenen niet.
Tijdens een training krijgen onze hersenen een neurochemische cocktail van de volgende stoffen binnen:
serotonine. Serotonine, ook wel bekend als “de gelukkige chemische stof”, heeft een grote invloed op ons geluksniveau. Het tekort is een van de belangrijkste oorzaken van depressieve stoornissen, angst en apathie.
Endorfines. Ze worden vaak onze natuurlijke pijnstillers genoemd en verminderen stress en pijn.
Het activeert het beloningssysteem van onze hersenen. Dit is wat sportschooltrainingen op de een of andere manier verslavend maakt.
Noradrenaline. Deze is verantwoordelijk voor spierpompen tijdens de oefeningen.
De slaap & Oefen verbinding die je leven kan veranderen Hier komt het leuke feit:
Naast de hierboven genoemde stoffen stelt fysieke activiteit de hersenen ook in staat om adenosine te synthetiseren, een van de remmende neurotransmitters die ons slaperig maken en ons in staat stellen sneller in slaap te vallen.
“Het zijn de adenosine-receptoren die we ‘s ochtends blokkeren met onze espresso-shots om ons levendiger te voelen.”
Nu dacht men vroeger dat avondtrainingen voor het slapengaan tot overprikkeling van het zenuwstelsel konden leiden. Het blijkt dat dit niet helemaal waar is.
De onderzoeken die over dit onderwerp zijn uitgevoerd, hebben geen significant verschil bevestigd tussen de kwaliteit van de slaap bij mensen die voor het slapengaan intensief aan het sporten waren en degenen die dat niet deden.